Menu
0

Stof verven met Annie Sloan's Chalkpaint!

Geplaatst door Kirstin van Dijk op

Eindelijk kan ik de tijd nemen om dit blog te schrijven. Het heeft wat langer geduurd dan ik dacht, voornamelijk ook om de processen van het stof verven af te wachten.

Je hebt al kunnen lezen op facebook dat ik een stoel van de kringloop ging verven met Annie Sloan's Chalkpaint. Niet alleen het hout maar ook de stof, die velours is.

Dit is de stoel:

De velourse stof is mosgroen. Lekker oubollig! Perfect om op te frissen met een nieuw kleurtje!

Bij het kiezen van je kleur moet je zeker rekening houden met het feit dat het lastig is om een stof lichter van kleur te maken. Dit heeft te maken met het verdunnen van de verf met water, waardoor de dekking minder goed is. Je hebt dus zeker meerdere lagen nodig voor dat je tot een acceptabele dekking komt. Maar daarover later meer.

Voor deze stoel ben ik uitgekomen op de volgende kleuren:

Old Violet voor de stof en Cream voor het hout. Ik dacht dat het een warme combinatie zou worden.

 

Ik ben begonnen met het verven van het hout. Heb  lang over nagedacht wat handiger zou zijn. Eerst het houtwerk of eerst de stof. Ik was tot de conclusie gekomen dat het handiger zou zijn om eerst het houtwerk te doen. Dus zo gezegd, zo gedaan. Echter toen ik de stof ging verven, bleef mijn afplakband niet goed plakken op de wax. Waarschijnlijk omdat ik geen geduld heb en meteen door wilde gaan met de stof...!

Daarom denk ik nu dat het toch handiger was geweest om eerst de stof te verven. Je hoeft dan ook niet zo uit te kijken met spatten(want dat doet het!!).

Hier zie je de achterkant van de stoel , houtwerk reeds geverfd en beginnend met de stof. 

Om stof goed te kunnen verven moet je de verf sterk verdunnen met water. Om elke keer dezelfde verdunning te maken, gebruik ik een digitale keukenweegschaal. Eerst weeg ik de verf af, 17 gram (NB verf weegt zwaarder dan water, dus 17 gram verf is minder dan 17 ml!). Daarbij doe ik 170gram(ml) water. Een verdunning dus van 1:10. Dit heb ik afgewogen in een 250ml Chalkpaintpotje, die ik, nadat deze leeg was, goed heb uitgespoeld!

 

De 2e keer dat ik verf moest mengen, had ik er 20 gram chalkpaint in gedaan. Dat was niet zo handig want met 200gr(=ml) water erbij ging het mengen niet zonder te knoeien!

Ik heb hier in Eindhoven in de winkel alleen koud water. Gevoelsmatig lost het wat makkelijker op in lauw water, maar koud water gaat ook.

Je moet echt zorgen dat de verf goed opgelost is in het water. Om dat te controleren kun je het beste met je vingers over de bodem van je bakje/potje gaan. De verf zakt namelijk naar de bodem.  Als je ze dan eruit haalt en er zit nog verf op je vingers ga je dus nog door met roeren! 

Nu begint het echte werk!! Je pakt een grote ronde (Annie Sloan ) kwast, doopt hem in je oplossing en brengt de oplossing al draaiend aan op de stof.

Zorg voordat je gaat verven, dat je kleding beschermt is en vooral ook je omgeving. Zoals ik namelijk al zei spat het nogal! 

Als je de hele bekleding is geverfd, dan wordt het tijd voor geduld. Omdat de oplossing zo waterig is, duurt het lang voordat je stof weer droog is. Voordat ik de de 2e laag ging aanbrengen heb ik een week gewacht!

De velourse stof van de stoel ging ondanks de sterke verdunning toch wat hard aanvoelen. Doordat ik met mijn vingers over de stof ging, wreef ik de opliggende verf eraf en voelde de velours weer zacht aan. Met een katoen of linnen stof zal wrijven met je vingers waarschijnlijk niet voldoende zijn, maar zul je aan de slag moeten met een schuurpapiertje!

 

Dit is de rugleining na 1 keer verven. Hij lijkt al goed gedekt, maar dat was helaas niet zo. Hij is nu 3x geverfd en nog steeds zie je iets van de groene vleug. Maar ik vind hem wel voldoende zo. Dan kan je je ook wel voorstellen hoe moeilijk het is om een stof lichter te maken!

Na 3 weken, geeft de stof niet meer af als ik er met mijn vingers over heen ga. Ik ga er dus ook vanuit dat hij ook niet afgeeft op kleding. Ik ga zeker nog uitproberen wat er gebeurt als ik er met een natte broek op ga zitten of als ik er op knoei wat er gebeurt. Dit kan ik pas testen als de stoel af is. Wel zijn er sprays in de handel(zoals scotch guard) die je meubels beschermen tegen vlekken, dus dat zou ook eventueel kunnen.

 

Hier heb ik de rugleuning 1x geverfd. Helaas heb ik nog geen foto van de stoel als hij helemaal af is, aangezien ik de zitting en voorkant van de rugleuning nog moet doen. Zodra deze af is, zet ik hem alsnog in dit blog!

 NB het verven van stof kan alleen op een natuurlijke stof. Dus katoen, linnen, wol en velours. Het verven van stof is voornamelijk geschikt voor stoelen. Een bank verven is veel werk, langdurig proces en komt nogal precies. We raden dit dan ook niet aan.

Als het je niet is gelukt om de stof zacht te houden, dan raden we aan om het af te werken met clear wax. Dit om snelle slijtage te voorkomen. Het geeft dan ook niet af. Het waxen van stof geeft de stof een leerachtig gevoel.

Wil je meer weten over andere mogelijkheden van stof verven? In juni en juli geven we een workshop waarbij je een kussenhoes gaat verven met een stempeltechniek en tie-and-dye techniek gaat doen. Natuurlijk beantwoorden we dan ook al je vragen die je hebt over stof verven!

Groet, Kirstin

 

 


Deel dit bericht← Oude berichten


  • By dealing together, two of you can address problems of self-esteem and mutual trust. Thus, if the muscles inside penile area are relaxed, more blood will enter the penis and a harder erection will occur.
    AEntedVest op
  • http://guod.me/uk/valgus-pro-dumka-pro-zasib-proti-valgusnoj-deformatsiyi.html

    EugeneRow op
  • Unbelievably individual friendly website. Great information offered on couple of clicks. http://tinyurl.com/j7a425c

    inhouse pharmacy op

Laat een reactie achter